ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ιστοσελίδα αυτή είναι παλιά και δεν ενημερώνεται! - Θα βρείτε την καινούργια εδώ

Πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus

To πρόγραμμα Erasmus είναι η καθιερωμένη πλατφόρμα ανταλλαγών που δίνει τη δυνατότητα για συνεργασίες ανάμεσα σε αναγνωρισμένα Ευρωπαϊκά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και συγκεκριμένα για προσωρινές μετακινήσεις φοιτητών/τριών και διδακτικού προσωπικού από ένα τέτοιο Ίδρυμα σε αντίστοιχο άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και δεξιοτήτων, η προώθηση κοινών δράσεων, η επιμόρφωση, η αύξηση της κινητικότητας και η προαγωγή κοινών εκπαιδευτικών προτύπων σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης. Την περίοδο 2014-2020 το πρόγραμμα πανεπιστημιακών ανταλλαγών Erasmus συνεχίζεται ενισχυμένο στο πλαίσιο του Erasmus+, δηλαδή του ευρύτερου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό.

Το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών Erasmus με αντίστοιχα τμήματα πανεπιστημίων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες (την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Τουρκία και την Τσεχία). Τις συνεργασίες αυτές αξιοποιούν σε μεγάλο (και ολοένα αυξανόμενο) βαθμό οι φοιτητές/ήτριες του Τμήματος, επιλέγοντας να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα ιδρύματα του εξωτερικού. Αντίστοιχα, το Τμήμα μας υποδέχεται κάθε χρόνο φοιτητές/ήτριες από τα συνεργαζόμενα ιδρύματα.
Μπορείτε να δείτε την αναλυτική κατάσταση των συνεργασιών του Τμήματος πατώντας εδώ.
Στον πίνακα αναγράφονται για κάθε επιμέρους πρόγραμμα/συμφωνία συνεργασίας οι διαθέσιμες θέσεις, καθώς και ο/η υπεύθυνος/η συντονιστής/ίστρια από τη μεριά του Τμήματος, με τον/την οποίο/α μπορείτε να επικοινωνείτε για πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο επιμέρους πρόγραμμα.
Υπεύθυνοι συντονιστές του προγράμματος Erasmus εν γένει, στους οποίους μπορείτε να απευθύνεστε για πληροφορίες ευρύτερου χαρακτήρα και για τον προσανατολισμό σας, είναι για το Τμήμα ΦΚΣ ο Άρης Τσαντηρόπουλος (tsantirop@uoc.gr) και ο Γιάννης Πίσσης (jpissis@uoc.gr).

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, οι φοιτητές/ήτριες μπορούν να μεταβούν για 3 έως 12 μήνες σε ένα συνεργαζόμενο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, όπου θα ολοκληρώσουν ένα μέρος των σπουδών τους και παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με μια διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα. Δικαίωμα μετακίνησης για σπουδές σε ίδρυμα του εξωτερικού μέσω του Erasmus έχουν όλοι/ες οι φοιτητές/ήτριες από το 2ο έτος των σπουδών τους, εφόσον διαθέτουν επίπεδο γλωσσομάθειας Β2 είτε στη γλώσσα του ιδρύματος υποδοχής είτε στην αγγλική γλώσσα (η οποίαν αυτή είναι η γλώσσα διδασκαλίας ή ακόμη, όπως συμβαίνει συχνά, αν τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια προσφέρουν ειδικά διαμορφωμένα μαθήματα στα αγγλικά που απευθύνονται σε φοιτητές/τριες από άλλες χώρες). Θα βρείτε τα κριτήρια επιλογής που εφαρμόζονται στο Τμήμα μας εφόσον υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις από τις διαθέσιμες θέσεις πατώντας εδώ

Επισημαίνεται ότι η αίτηση για μετακίνηση μέσω Erasmus γίνεται κατά την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά από τη χρονιά για την οποία προγραμματίζεται η μετακίνηση (αν κάποιος προγραμματίζει να μετακινηθεί κατά το 2ο έτος των σπουδών του, πρέπει να καταθέσει αίτηση και άλλα απαραίτητα δικαιολογητικά όταν βρίσκεται στο 1ο έτος). Οι αιτήσεις και όλα τα συνοδευτικά δικαιολογητικά κατατίθενται στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου. Θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες πατώντας εδώ.
Οι σπουδές στο εξωτερικό επιδοτούνται από την Ε.Ε. μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Τα επιχορηγούμενα ποσά για τη μετακίνηση εξαρτώνται και ρυθμίζονται από τη χώρα υποδοχής.